Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym

 

 

ewr

 

POD PROGRAM 2019 – efekty

  1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Solcu nad Wisłą z terenu województwa mazowieckiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Radomiu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  styczeń 2020 – wrzesień 2020.z
  1. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, sok jabłkowy klarowany);
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • cukier (cukier biały),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),

3.  Pomoc żywnościowa trafiła do 500 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa mazowieckiego.

4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

*25,28037 ton żywności;

*2500 paczek żywnościowych;

*0 posiłków;

5. W ramach Podprogramu 2019 dla 12osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono  4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:

• Ekonomiczne - 1 spotkanie dla  12 uczestników

• Żywieniowo - dietetyczne - 1 spotkanie dla 12 uczestników

• Kulinarne - 1 spotkanie dla 12 uczestników

• Niemarnowanie żywności –1 spotkanie dla 12uczestników